Gaan we echt met zijn allen op techneuten jagen?
Eind volgende week start de Nationale Carrièrebeurs lees ik vanmorgen. Ik moet direct een zucht onderdrukken. 'De aftrap door Halbe Zijlstra dient als startschot'. Waarvoor? Voor een klopjacht door opgeschoten HR-managers en detacheerders op de prooi: schoolverlatend Nederland.
Karin Rog onderstreepte dit probleem ook in haar blog. Nu de technische markt weer aantrekt en bij uitzendbureaus lastig in te vullen vacatures voor technici bovenaan staan, is niet alleen op deze beurs, maar in heel Nederland, het jachtseizoen op jonge techneuten weer geopend.
Dit moeten we toch niet willen?
Teveel jagen houdt groei tegen. Ik beweeg me elke dag op dit jachtterrein. Uit dagelijkse gesprekken met directies en (HR)-managers blijkt dat iedereen zich bewust is van het eerder aangekondigde, maar inmiddels voelbare tekort van 155.000 techneuten.
Toch worden er korte termijnacties ondernomen. Iedereen meent het 'beste' bedrijf te hebben. En zet in op duur lokvoer, social media en gelikte websites. De mooiste en beste welkomstpakketten worden gecreëerd. Alles om te zorgen dat techneuten bij jou in dienst komen en jouw bedrijf in ieder geval geen problemen van het tekort zal ondervinden.
Waarom gaat dit tekort ons geld kosten?
Door enkel je vizier te richten op de bestaande groep technici verhoog je je Algemene Kosten (AK) op termijn onnodig:
- Stijging salarissen
Doordat je met concurrenten en/of collega’s vist in dezelfde vijver, verplaatsen werknemers zich steeds van A naar B en van B naar A en vindt er een onnatuurlijke salarisgroei plaats.
- Afnemende loyaliteit
Niet alleen schoolverlatende technici, maar ook het medior en senior personeel zal deze marktvraag zien en minder loyaal aan de vaste baan blijven.
- Onnatuurlijke uurtarieven bureaus
Net als in 2004 zal er opnieuw een massale groei van detacheringsbureaus en headhunters ontstaan. Zij zullen mensen in vaste dienst nemen én houden voor niet-passende uurtarieven.
Laten we het samen anders doen!
Als geen ander weten we dat door de veranderende markt, waarin oude methodes steeds vaker plaats maken voor innovatieve contractvormen, er behoefte is aan mensen met andere competenties ten aanzien van “de techniek”.
Met andere woorden: er is een schreeuwende behoefte aan mensen voor wie juist de passie voor het proces en de kwaliteit groter is. Hoeveel techneuten willen na twee jaar System Engineering niet weer iets anders? Laten we nu samen zoeken naar talenten buiten de HTS. En laten we samen én nieuwe én extra vissen in die vijver gooien.
Zo, nu een koffie. Dan valt mijn oog op een artikel waarin Frank Schoof, manager HRM van Croon Electrotechniek, waarin hij zegt: “Volgens mij hebben we geen tekort aan technisch personeel, maar een tekort aan vermogen om mensen met de juiste kwaliteiten te vinden in de samenleving.”
Ik ga Frank een kop koffie voorstellen.
Volg ons